Rejser og Roadtrips

San Francisco – Dag 14

Tidligt oppe og klar til at opleve Alcatraz…En tur vi havde booket 3 måneder i forvejen efter at have set på nettet at det er bedst at tage den tidlige tur af hensyn til antallet af mennesker der kommer derud. Det fortrød vi ikke. Klokken 08.45 lagde båden fra dock 31 (Pier 31) og satte kursen ud til Alcatraz. Turen derud var fascinerende, eftersom man kunne se Alcatraz blive større og større.

IMG_3427 IMG_3431IMG_3435

At ankomme og stå på samme mole som man ved at fangerne også gjorde er en helt speciel følelse og den lange gå tur op til selve fængslet må have været en følelses mæssig tung vej fro dem at gå.

IMG_3437 IMG_3443 IMG_3446 IMG_3448

Da vi kom ind i fængslet var det første rum vi så der hvor fangerne blev indskrevet og fik udleveret deres tøj, puder og diverse andre ting som skulle bruges under opholdet. Læg mærke til hvordan fangerne også skulle bade midt i rummet som de ankom til.

IMG_3451 IMG_3452 IMG_3453 IMG_3454 IMG_3455 IMG_3456

Det var herfra vi tog en Audio tur som er en 45 minutteres rund guide via en lille MP3 afspiller som fortalte en masse om fængslet. En sjov detaljer er at der flere interview undervejs med tidligere fanger som fortæller lidt om deres historier. Utrolig spændende som giver et godt indblik i hverdagen på Alcatraz.

Det der overraskede os meget var hvor små celler de har siddet i. Jeg tror ikke mange af cellerne har været over 2,5 x 1,5 meter og på de få kvadratmeter var der seng, vask, bord og toilet.IMG_3466 IMG_3468

På den guidet tur kom man igennem en masse sjove områder. Blandt andet det klassiske A, B, C og D street som man kaldte de forskellige gange.IMG_3497IMG_3506IMG_3480IMG_3490

På billedet ovenfor kan man se det man kaldte “The Hole” som var isolationsfængsel for fanger som ikke ønskede at rette sig efter reglerne. Audioguiden hacde et interview med en tidligere fange som havde været i “The Hole” og han beskrev hvordan det var at blive lukket inde i total mørke og med nedsat ration af mad som straf. Han fortalte at for at få tiden til at gå kastede han en knap rundt i lokalet for derefter at prøve at finde den. Stedet må have været forfærdeligt. Max straffen her var på max 17 dage, men den var dog aldrig blevet brugt.

Audioguiden fortalte også om det berømte flugtforsøg som slog fejl. Nogle fanger havde haft held med at lave et værktøj som kunne udvide tremmerne, sådan at de kunne komme igennem og ud på den anden side af cellen. Men da vagterne ikke havde våben på sig mens de var nede ved fangerne, hejste de nøglerne op i noget der hed Gun Gallery. Det lykkedes en af fangerne at komme ud gennem tremmerne og tage en bunke fængselsbetjente som gidsler. De fik fat i nøglerne, men det lykkedes dem aldrig at komme ud, da de ikke havde fået fat i de rigtige nøgler. Da alarmen lød blev de indsatte som var med i oprører overfaldet af granater fra nogle soldater. Sprængmærkerne kunne stadig ses.IMG_3500 IMG_3502 IMG_3505

Der er registeret endnu et flugtforsøg på Alcatraz som aldrig er blevet opklaret. Det er 3 mænd som i løbet af 1 år havde gravet et hold i bagvæggen med skeer som gjorde at de kunne flygte gennem den hulmur som der var mellem cellerne. Det er aldrig blevet opklaret om de nåede over San Francisco bugten i live, men man fandt den gummibåd de havde lavet og noget tøj. De havde lavet nogle figur hoveder som skulle forestille at de sov i sengen. En sjov historie var at den betjent som opdagede at de var væk også var blevet interviewet på vores audioguide. Han fortalte om det chok han fik da han så hovedet ryge ned på gulvet da han rystede sengen. Meget sjov historie…

IMG_3534 IMG_3538Spise salen og køkkenet kom vi også forbi. Det var faktisk dette rum der blev anset som det mest farlige. Som i kan se på billederne var alle knive mærket på brættet, således at man kunne sikre sig at alt var på sin plads. Derudover var der i loftet installeret tåregas, så man hurtigt kunne få styr på fangerne hvis der skulle komme uroligheder. De er dog aldrig blever brugt.IMG_3543 IMG_3540

På den audioguide som vi gik med fik vi også nogle historier fra fangerne omkring livet og hverdagen. Der var blandt andet historier om hvordan de, hvis vinden var rigtig, kunne hører musik, latter og liv inde fra San Franciscos gader. Mange af dem fortalte også om det barske klima som de led under mens de var ude på øen. Blandt andet var det altid blæsende og koldt. Mange af vinduerne pev det fra. Alle fanger undtagen dem i isolation havde 3 timers fri udgang til gåenden.IMG_3476og selvom det var bidende koldt trodsede mange af fangerene kulden bare for at få de 3 timers luft de kunne.

Fængslet lukkede i Marts 1963

Hjemturen med færgen var også dejlig. Den gav et utrolig smukt billede af San Francisco skylineIMG_3554

Efter vi landede igen, gik turen til Pier 39 og Fischermans Wharf. Her gik vi og hyggede det meste af dagen inden vi vendte snuden hjemad. På turen hjem gik vi forbi de buede gader på Lombard Street. Vi gik opad dem og det gav varmen 🙂 men sjovt og en utrolig udsigt derfra

IMG_3567 IMG_3575IMG_3582IMG_3564

Her er Lombard Street set fra toppen. Vores hotel ligger på denne gade et godt stykke nede.

Efter vi kom tilbage til hotellet blev der lige taget en hurtig beslutning. Vi er nu i Monterey et stykke nede af kysten på Highway 1 og har derfor checket ud af hotellet i San Francisco 1 dag før tid. Så nu er vi i Monterey en hyggelig by lige ud til stillehavet…Grunden til det er, at det er her vores hvalsafari starter i morgen. På den måde er vi fri for at kører tidligt fra San Francisco, men i stedet bare kører 10 minutter til båden 🙂

 

4 tanker om “San Francisco – Dag 14

 1. Gitte

  Weeee så kom det jeg havde ventet allermest på heheheh
  Fede billeder og lyder som en vildt spændende tur
  Og nu glæder jeg mig for vildt til at vågne imorgen og se tonsvis af hvaler

 2. Ludvig

  Jamen dog – i bliver bare ved med at opleve – og vi glæder os hver dag til se de fantastiske billeder og historier….

  Hvalsafari – ja hvorfor ikke 🙂 … glæder os læse om hvordan det har været, så vi også kan planlægge det ind når vi skal til USA og opleve 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.